Va puteti imagina paradisul?
Create Your Badge

Povestea mea

Eduard Manole s-a nascut in data de 21 martie 1964 la Constanta.  Parintii sai  - mama – profesoara de limba engleza si tatal, navigator,  s-au straduit sa le ofere  lui si fratelui  lui toate conditiile pentru o copilarie lipsita de griji.  Mama sa , personalitate puternica s-a ocupat foarte mult de educatia si buna crestere a celor doi copii, tinand loc si de tata atunci cand acesta era plecat pentru prea mult timp pe mare.  In momentul in care, din pacate, vasul de croaziera  Transilvania  s-a scufundat - vas pe care lucra tatal – singurul sustinator financiar al familiei, implicand astfel  probleme financiare pentru familie– mama – foarte ambitioasa, cu doi copii mici, a urmat cursurile Facultatii de Lb. Engleza – reusind astfel in scurt timp sa restabileasca echilibrul economic  al familiei.


Inca de mic, Eduard s-a remarcat printr-o personalitate puternica, extrem de ambitios, cu o curiozitate deosebita care i-a indus dorinta de cunoastere, documentare, studiu si cercetare.  De mic a practicat sport de performanta - inot, scufundari , tenis,  carting, a participat la cercul de aeromodelism,  reusind la scufundari sa atinga adevarate performante pentru varsta sa si mai ales in conditiile echipamentului rudimentar si incomod din acel timp. In perioada claselor primare  un rol important in formarea sa ca si personalitate – fizic, psihic, mental -   l-a avut instructorul sau de scufundari , profesorul Scarlat. Acesta  i-a cultivat curiozitatea si dorinta de cunoastere incurajandu-si elevii sa caute vestigii  istorice in timpul sesiunilor de scufundari, stimulandu-le interesul pentru arheologie si istorie, cat si pentru oceanografie, Eduard participand chiar de la 8 ani la proiectele de cartografiere a fundului Marii Negre .  Sportul – in special practicarea scufundarilor – uneori si iarna, si cu echipamente rudimentare cat  si influenta  profesorului  Scarlat, pe care l-a considerat un al doilea tata, l-au intarit si disciplinat, ajutandu-l de la o varsta frageda,  sa aiba incredere in fortele proprii si  sa-si  schiteze un plan de viata, sa se concentreze pe autoinvatare si autoperfectionare. La varsta de 12 ani obtinuse brevet de instructor de inot si in acelasi timp la Muzeul Marinei erau expuse cateva piese arheologice descoperite in timpul antrenamentelor de scufundari. A studiat singur filozofie si  astronomie inca din perioada liceului. Ca si aventura, fiind un scufundator cu brevet, a participat, copil fiind, si la realizarea unor filme –“ Toate panzele sus” ( el sustinea rechinul din apa) cat si la alte cateva in regia lui Sergiu Nicolaescu.


A urmat liceul Ovidiu din Constanta, profil matematica-fizica si uneori chiar lipsea de la cursuri fiind in bibilioteca si documentandu-se in domeniile care-l interesau.
La 18 ani  alege sa urmeze cursurile Facultatii de Fizica   Nucleara din cadrul Universitatii Bucuresti, terminand cu o diploma in Cosmologie Cuantica. In timpul facultatii continua studiul individual pentru desavarsirea educatiei sale fiind interesat de  filozofie, psihologie, astronomie  tintind ca la un moment dat sa se implice chiar in munca de cercetare. Visul sau era sa reuseasca sa creeze un Institut de Cercetari Fundamentale in Romania.


Revolutia l-a prins pe strada, era inca student, si a participat activ la manifestatiile din Bucuresti, bineinteles fara certificat de revolutionar , luptand concret inca de atunci pentru idealurile democratiei. In 1990 se implica in oragnizatiile studentesti, fiind unul dintre fondatorii Ligii Studentilor – dovedind de pe atunci calitati de lider. Tot in acea perioada este ales primul Director General al Uni-Fun Radio – primul post de radio liber si independent din Europa Centrala si de Est. A obtinut o bursa de 6 luni la Paris in acea perioada. S-a retras insa in momentul in care iluzia independentei s-a destramat, refuzand, ca si in toata cariera sa ulterioara, sa faca parte din grupuri de interese sau sa serveasca alte interese decat cele ale democratiei, demnitatii si libertatii romanilor.


La terminarea facultatii a fost repartizat pe post de professor de fizica  in Bucuresti unde a practicat numai un trimestru dupa care a ajuns la concluzia ca nu aceasta era cea mai buna valorificare a resurselor sale, asa ca a renuntat la invatamant. 
Din 1990, muncind din greu, aproximativ 15 ore pe zi a deschis firma CONCEPT Ltd – in domeniul petrochimiei, intuitia, priceperea si documentarea ajutandu-l sa intrevada oportunitati importante in acest domeniu la acel moment. Prin munca si eforturi sustinute, afacerea a crescut, ajungand in timp la o cifra de afaceri de zeci de milioane de dolari, pe grup, intre timp fondand si alte firme in tara si in strainatate, diversificandu-si domeniile de activitate -  transporturi internationale, valori mobiliare, consultanta, ba chiar si o editura – a editat revista MUNTII CARPATI –pe care a sustinut-o financiar timp de peste 7 ani – doar pentru dorinta de a contribui  la promovarea valorilor romanesti.


S-a implicat si in activitati sociale, creand organizatiile neguvernamentale Grupul Independent de Negociere Sociala si Grupul Independent de Constrol Legislativ, grupari prin care a intervenit  in diverse proiecte politice si sociale. 


A fost recunoscut pe plan international, fiind singurul roman membru cu puteri depline timp de cativa ani al elitei politice si economice mondiale ce se reunea anual la Davos – Elvetia  - gruparea non-profit  World Economic Forum. S-a retras in 1999 din postura de membru cu puteri depline, cand discutiile despre metodele  de globalizare nu mai concordau cu principiile sale, insa a mai participat la intalnirile anuale pana in 2003.
Singurul roman membru al European Petrochemical Association – cea mai importanta organizatie din domeniul petrochimiei.


A fost singurul roman inclus inca din 1992 in Who’s Who in World of Petrochemicals and Plastics ( cine sunt cei mai puternici oameni din lume in domeniul petrochimicelor si plasticelor) inca din 1992.


A fost primul roman membru al Institute of Petroleum  - London. A participat la peste 100 de conferinte si consilii internationale, toate acestea facandu-se pe cheltuiala sa, fiind in tot acest timp independent de orice grup de interese. 


A fost membru al mai multor consilii si organizatii interne si internationale, fiind chiar membru fondator al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, al Consiliului Economic Romano-Turc, al Consiliului Economic Romano-American.


In 2000 a candidat ca independent la Alegerile Prezidentiale din Romania, cu fonduri proprii, cu toate ca realiza ca in acel moment era prea tanar pentru a fi chiar ales – avea doar 36 de ani si parea de maxim 30.  Din pacate multi au interpretat varsta ca lipsa de experienta – desi sunt foarte putini oameni pe glob care pana la sfarsitul vietii reusesc sa faca atatea lucruri si la cel mai inalt nivel. Tot din pacate a fost prea putin cunoscut majoritatii alegatorilor, jocurile partidelor politice si grupurilor de interese excluzandu-l aproape de tot de la principalele mijloace de media, ca si fondurile imense  alocate in campanie de adversarii sai.


In 2004 a fondat Partidul Demnitatii Nationale – in ideea  de a forma o grupare diferita de cele existente si care sa continue lupta pentru idealurile Revolutiei.
Pe de alta parte, dezgustat fiind de ce se intampla in politica in acea perioada, nu a dorit ca numele sau sa fie asociat  cu clasa politica si a preferat sa se ocupe de afaceri in continuare. A ales alte cai pentru lupta impotriva grupurilor de interese, lasand dezvoltarea acestui proiect pentru mai tarziu. 

A sustinut procese in instanta pe cheltuiala proprie pentru apararea intereselor statului roman, blocand astfel timp de ani de zile  proiectele de distrugere economica ale politicienilor corupti. Unele procese s-au derulat pe parcursul chiar a 10 ani – in cazul privatizarilor oneroase facute de guverne, ca in cazul combinatului Solventul - Timisoara,  Petromidia, Carom, Corapet Corabia incercand sa mai salveze ce se mai putea din fabricile ce asigurau economia Romaniei.  Din pacate cam toate s-au dat pe interese politice si pe nimic concret ajungand sursa de fiare vechi in colaborare cu justitia noastra. A castigat chiar si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg  - dandu-i-se dreptate in toate aspectele legate de procesele de mai sus, acordandu-se chiar si despagubiri  in acest sens in urma unui proces care a durat peste 5 ani. Blocand in mod constant interesele mafiei si ale politicienilor corupti, si refuzand sa se alature oricarui grup de interese, afacerile sale au avut de suferit in Romania, pierzand o parte din partenerii interni pe motiv de afiliere politica sau de grup.

Revenind la partea personala , la inceputul anului 2005 a intervenit o schimbare in sensul ca mama sa a suferit un accident vascular grav, stand doua luni in coma si apoi prin spitale inca un an si jumatate, din pacate nereusindu-se decat o recuperare minima – fiind de atunci imobilizata la pat si necesitand ingrijiri specializate 24/24.  Tot cam din acea perioada, a inceput sa inchida o parte din afaceri, in special cele din tara, unele nemaifiind rentabile din motive expuse mai sus, altele din motiv ca nu se mai putea ocupa de ele, hotarand sa dedice cat mai mult timp familiei. Toti cunoscutii l-au admirat pentru devotamentul pentru mama sa – Eduard punandu-i la dispozitie personal specializat non stop pentru ingrijire acasa si chiar cumparand o casa cu ceva curte pentru a o putea plimba. In ultima perioada a cazut la pat si tatal sau  -prilej de suparari si griji suplimentare.

S-a casatorit in anul 2007, iar in data de 21 martie 2008, chiar de ziua lui, sotia i-a daruit o fetita,   pe Bianca – bucuria intregii familii.